Ideálne sladké raňajky, keď nemáte doma chlieb
Nedá sa zabudnúť na raňajky pred domom, na lavičke a pod hroznom s domácimi šepkami. Vždy to malo svoje čaro. Na prázdninách v Uličskom Krivom sme každý pondelok, stredu, piatok a sobotu chodievali do miestnych potravín po čerstvý chlieb a rožky. Niekedy sa však stalo, že sme všetko zjedli skôr, ako sme mohli kúpiť ďalší chlieb, a tak nám babka Helenka pripravovala na raňajky šepky. Vždy, keď napiekla plnú misku, ktorú dala na stôl a položila k nej domáci džem a maslo, sme sa na šepky s chuťou vrhli. Ich príprava je veľmi jednoduchá.
Potrebujeme:
- 500 g polohrubej múky
- 250 ml kyslého mlieka
- 1 ČL sódy bikarbóny
- soľ
- olej alebo bravčovú masť
- maslo
- džem
- med
Do polohrubej múky pridáme soľ, sódu a kyslé mlieko. Vypracujeme cesto, ktoré nemá byť veľmi tuhé. Rozvaľkáme, a nakrájame na kocky alebo vykrojíme pohárom kolieska, ktoré vyprážame na panvici na oleji alebo bravčovej masti. Upečené šepky ešte horúce prikryjeme utierkou alebo alobalom. Pekne zmäknú. Podávame s maslom, džemom, medom. Mňam!