Veľká noc je najdôležitejší cirkvený sviatok, kedy sa oslavuje Zmŕtvychvstanie Isusa Christa. U nás doma sa prípravy na veľkonočné sviatky začínajú už veľkým pôstom. Po Veľkom piatku to už doma od rána klasicky rozvoniava. Skôr, ako sa u nás v sobotu začne piecť veľkonočná paska, otec vybehne von a prinesie tri vŕbové prúty, aby cesto na pasku dobre vykyslo. Prúty mama položí na utierku, pod ktorou potom kysne cesto. Paska je jedným zo symbolov veľkonočných jedál, tak ako maslo, soľ, hrudka, vajíčka či klobáska. Toto nikdy v našom košíku nechýbalo. K Veľkej noci patria aj maľované vajíčka, a tie u nás doma robíme tradične, v cibuľových šupkách.
Najstarší a najoriginálnejší recept na maľovanie vajíčok
Maľované veľkonočné vajíčka sú umeleckým dielom. Niekto dierkuje, niekto maľuje voskom, my ich “maľujeme” v cibuľových šupkách. Keď šúpeme cibuľu, tak tie cibuľové šupky nevyhadzujeme. Dáme ich do hrnca, pretože vďaka nim môžeme mať krásne a originálne veľkonočné vajíčka. A nepotrebujeme toho veľa. Najdôležitejšie sú vajíčka, potom si skúsme zohnať ďatelinu, pažítku, petržlenovú vňať alebo akúkoľvek inú trávu. Potrebujeme aj staré silonky či gázu a nožnice.
Na umyté surové vajíčko priložíme ďatelinový lístok, pomôžeme si studenou vodou a navlečieme ho na pevno do silonky. Vajíčka vložíme do hrnca s cibuľovými šupkami a varíme na miernom ohni asi hodinu. Vajíčka opatrne vyberieme, rozstrihneme silonku a dáme vysušiť. Vychladnuté vajíčka potrieme olejom alebo kožkou zo slaniny, aby sa krásne leskli.
Christos Voskrese!