Novinky

Tradičné rusínske recepty v originálnom menu podľa šéfkuchára Vlada Morochoviča

Máme za sebou náročné, ale krásne mesiace. Knihe Mamina rusínska kuchyňa sa darí a my si uvedomujeme, že bez ľudí, ktorí pri nás stáli od začiatku, by sme to len tak ľahko nedali. Sme veľmi vďační všetkým podporovateľom z crowdfundingovej kampane na startlab.sk. Nezabúdame však ani na našich rodičov a priateľov, pretože mnohí z nich nás podporili aj finančne.

Pozvali sme ich preto na špeciálny Rusínsky večer do Bratislavy, aby sme im ponúkli tradičné jedlá trošku inak, ako ich poznajú z knihy. V originálnych priestoroch predajne kuchynských a domácich spotrebičov Miele s.r.o. na Plynárenskej 1 tentokrát nevarila mama a spoluautorka knihy, Oľga Džupinková, ale šéfkuchár Vlado Morochovič. Vlado pochádza z Pčoliného, čo je z Pichní rovno cez kopec.

Keď sme “pobisidovali” o našich plánoch, súhlasil, že navarí. A bolo to famózne! Mali sme fazuľový letný šalát, rybaciu nátierku aj hrudku, k tomu pečené zemiaky a lokše. Nasledoval boršč, mačanka s pomaly pečeným bôčikom. Dokonalá bola kombinácia koločenej fazule s jahňacím mäsom a k tomu gugeľ. Doteraz som fazuľu jedla len s pirohami na Vianoce, ale toto bolo geniálne jedlo. Nechýbali tatarčané pirohy, ktoré si naši hostia aj sami vyskúšali pripraviť a ako dezerty boli medový koláč, marhuľové aj rumové rezy. Pozrite si fotky za ktoré ďakujeme fotografke Katke Šlesárovej. Veľká vďaka patrí aj šéfkuchárovi Vladovi Morochovičovi, tímu Miele s.r.o. a chalanom z @mmmmsirupy.

 

Začali sme predjedlom: rybacia nátierka, letný fazuľový šalát a k tomu boli pečené zemiaky a lokše.

Začali sme predjedlom: rybacia nátierka, letný fazuľový šalát a k tomu boli pečené zemiaky a lokše.

Oli na začiatku privítala všetkých hostí a predstavila šéfkuchára Vlada Morochoviča.

Oli na začiatku privítala všetkých hostí a predstavila šéfkuchára Vlada Morochoviča.

Večeru sme si osladili aj vlčími sirupmi, ktoré sa vyrábajú v rusínskej obci Ulič.

Večeru sme si osladili aj vlčími sirupmi, ktoré sa vyrábajú v rusínskej obci Ulič.

Vieme, že receptov na boršč sú na svete tisícky, ten náš chutil božsky.

Vieme, že receptov na boršč sú na svete tisícky, ten náš chutil božsky.

Mačanka s pomaly pečeným bôčikom podľa šéfkuchára Vlada Morochoviča.

Mačanka s pomaly pečeným bôčikom podľa šéfkuchára Vlada Morochoviča.

Vlado Morochovič v akcii

Vlado Morochovič v akcii

Dokonalá kombinácia koločenej fazule a pečeného jahňaťa a k tomu gugeľ.

Dokonalá kombinácia koločenej fazule a pečeného jahňaťa a k tomu gugeľ.

Šéfkuchár Vlado Morochovič, Oli Džupinková a Peter Šuchtár

Šéfkuchár Vlado Morochovič, Oli Džupinková a Peter Šuchtár

Nezabudli sme ani na hrudku a tvaroh s uhorkami.

Nezabudli sme ani na hrudku a tvaroh s uhorkami.

Na záver prípitok: na zdravie a na knihu Mamina rusínska kuchyňa!

Na záver prípitok: na zdravie a na knihu Mamina rusínska kuchyňa!

 

 

Foto: @katarinaslesar

Košík je prázdny.