Novinky

Príbeh o tom, ako vznikla kniha Mamina rusínska kuchyňa

Unikátna kniha Mamina rusínska kuchyňa je naša srdcovka. Spojila ľudí z celého Slovenska a naučila nás hľadať svoj pôvod a nezabúdať na to, odkiaľ pochádzame.

 

„Nechceme, aby tajomstvá kuchyne Rusínov zapadli prachom.“

 

Foto: Katarína Orešanská

 

Náš nápad vznikol náhodne. Pred 4 rokmi zobrala Oli svojich kamarátov domov, na východ do rusínskej obce Pichne. Jej rodičia sú skvelí hostitelia. Otec Juraj hostil ako sa patrí, páleným, a mama sa vrtela v kuchyni. Na stole sa striedali pirohy, tatarčané aj sladké, holubky, mačanka, dyňanka, gugeľ, boršč aj šepky z kyslého mlieka či baničata. Po hodovaní chlapcom napadlo, aby mama vydala knihu. Viete aká bola jej reakcia? Zasmiala sa a povedala: “Oj chlopci, nesrandujte!” Ono to najprv aj vyzeralo ako vtip, ale po roku sme sa do toho vážne pustili. Teda Oli s Peťom. Makali sme popri práci a prehovorili sme mamu, nech nám navarí a upečie 52 receptov. Že prídeme s fotografom domov. Nemusí nikam chodiť, len nech nám s tým pomôže. A mama to zvládla chutne a s prehľadom.

 

Foto: Tomáš Halász

 

Mysleli sme si, že to najťažšie máme za sebou. Ale mýlili sme sa! Keď Oli začala písať všetky recepty – suroviny, gramáže a postupy, bolo to náročnejšie ako sa zdalo. Mama mala všetky recepty v hlave a nemala ich nikde zapísané. Tak sme si povedali, že keď ich ideme písať po slovensky, napíšme ich rovno v rusínskom jazyku a tiež v anglickom. S textami nám pomohla PhDr. Katarína Vaškaninová, knihu do angličtiny prekladala Zuzana Sýkorová s pomocou jazykovej školy The Bridge – English Language Centre a do rusínskeho jazyka Phdr. Kvetoslava Koporová, PhD. z Ústavu rusínskeho jazyka a kultúry PU v Prešove. To znamená, že práca na knihe sa posunula o ďalší rok.  Je však október 2018 a my čakáme na vytlačenú hotovú knihu v krásnom dizajne, ktorý je inšpirovaný výšivkami z rusínskych ľudových krojov. Nevieme sa dočkať!

 

 

Úspešný crowdfunding ku knihe Mamina rusínska kuchyňa

 

Vymyslieť super projekt je krásne, ale zrealizovať ho, je o čosi náročnejšie. Potrebujete čas a peniaze. Rozhodli sme sa pomôcť si crowdfundingovou kampaňou na portáli www.startlab.sk/rusinskakuchyna. Naša kampaň bola úspešná na 148% z čoho sa veľmi tešíme a ďakujeme všetkým podporovateľom. Veľmi nám pomohli články na stránkach Rádia Expres, Denníka N, Zajtrajších novín či noizz.sk, písalo o nás lemkovské internetové rádio lem.fm, tiež web Záhorí.sk a podporili nás aj Sninské noviny. Obrovské množstvo ľudí a známych osobností písalo a hovorilo o knihe Mamina rusínska kuchyňa na svojich profiloch na Facebooku a Instagrame. Všetkým Vám ďakujeme! Mnohí sa nás pýtajú, ako sa nám podarilo mať tak úspešnú kampaň. Naša odpoveď je vždy rovnaká. Máme produkt, ktorý sme robili od srdca a vložili sme doň celú našu energiu. Verili sme si a neúspech sme si nepripúšťali. Ďakujeme za Vašu podporu a dôveru.

 

Foto: Katarína Orešanská

 

„Láska ide cez žalúdok a láska ku koreňom tiež.“

 

Košík je prázdny.